+45 42 73 65 01 hello@megank.dk
Hjem » Blog » Introduktion til Kundetyper

Blogindlæg

Introduktion til Kundetyper

banner - hvad er emotionelle kundetyper
l

Megan Koch

5. marts 2025

Emotionelle Kundetyper er en teori, der beskriver de fire basale roller, vi påtager os, når vi tager en købsbeslutning. De fire typer – rød, gul, blå og grøn – legemliggør det underliggende, ofte ubevidste, behov, vi opfylder med vores køb. 

I modsætning til personlighedstyper, som beskriver vores præferencer og forbliver nogenlunde ens gennem hele livet, beskriver kundetyper vores købshumør, og varierer dermed ved hvert eneste køb, vi foretager. Det vil sige, at vi hver især har alle fire kundetyper i os i varierende grad.

Illustration: vi har alle fire kundetyper i os

Ingen mennesker omfavner kun en enkelt kundetype, da kundetyper omfavner vores omskiftelige købshumør. Vi har alle fire typer i os i varierende grad.


De fire kundetyper

Når vi taler om de fire Emotionelle Kundetyper er der tale om fire unikke købshumør og købsmotivationer. Her kan du finde en kort forklaring og nogle eksempler på produkt- og virksomhedstyper, som typisk er valgt af de fire kundetyper. 

Selv om de fleste produkter kan sælges til alle kundetyper med hjælp af det rigtige kommunikation og visuelle design, er der nogle produkttyper som er mere oplagt at sælge til den ene kundetype.

den røde kundetype

Den røde kundetype

Når du keder dig, påtager du dig rollen af den røde kundetype ved at søge spændende, nye, unikke oplevelser og produkter. Du opsøger virksomheder, der virker anderledes, provokerende og ægtenytænkende.

  • Ubevist behov: Flyt dig væk fra følelsen af kedsomhed
  • Motivation: Frihed
  • Stemning: Overraskende, underholdende
den gule kundetype

Den gule kundetype

Hvis du er ensom og savner fællesskab, påtager du dig rollen af den gule kundetype ved at skabe hygge, velvære og omsorg gennem dine købsbeslutninger. Du opsøger virksomheder, der virker nære, personlige og venlige.

  • Ubevist behov: Flyt dig væk fra følelsen af ensomhed
  • Motivation: Velvære
  • Stemning: Behagelig, imødekommende
den blå kundetype

Den blå kundetype

Når det handler om at etablere kontrol og opnå succes, påtager du dig rollen af den blå kundetype ved at søge produkter med en bevidst effekt, eller produkter som viser omverdenen, hvor meget succes du allerede har. Du opsøger virksomheder, der kan bevise deres resultater og kan hjælpe dig med at opnå dine mål.

  • Ubevist behov: Flyt dig væk fra følelsen af magtløshed
  • Motivation: Kontrol

Stemning: Eksklusivt, konkurrencepræget

den grønne kundetype

Den grønne kundetype

Når du søger en konkret løsning til et konkret problem, påtager du dig rollen af den grønne kundetype ved at finde tryghed i ordentlige, velafprøvede, dokumenterede produkter. Du opsøger veletablerede og lokale virksomheder med et godt ry.

  • Ubevist behov: Flyt dig væk fra følelsen af usikkerhed
  • Motivation: Tryghed

Stemning: Roligt, ordentligt


Styrker din selvfortælling

Ved hvert køb styrker vi en selvfortælling.

For eksempel, når du køber forsikring, kan din selvfortælling være: ”Jeg har styr på tingene, også det uventede,” eller ”Jeg opfører mig ordentlig ved at sikre mig selv og min familie mod uventede udgifter.”

Til gengæld, når du køber fredagsslik, kan din selvfortælling være: ”Jeg er en god mor/far, som skaber en hyggelig aften med børnene,” eller ”Jeg er god ven, som tænker på andre og sikrer, at alle har det godt.”

Det vil sige, når du f.eks. køber en forsikring, indtager du typisk en grøn kunderolle, da du søger tryghed. Når du derimod køber fredagsslik, træder du ind i den gule kunderolle, da du søger fællesskab ved at vise omsorg og skabe hygge.

Normalt træder vi ind i disse kunderoller ubevidst.
Selv om vi har en tendens til at tro, at vi træffer logiske, beregnede valg, er vores køb drevet af næsten øjeblikkelige følelsesmæssige reaktioner. Vores købsbeslutninger er i virkeligheden drevet af vores underliggende behov for stimulering, fællesskab, kontrol eller tryghed. Dog ofte følger vi denne ubevidste beslutning op med logiske argumenter for at retfærdiggøre den. Men den »gode mavefornemmelse« at vi har træffet den rigtige beslutning, er der allerede.

De fire emotionelle kundetypers underliggende behov.

Vores købsbeslutninger er drevet af et underlæggende, ubevidst behov for enten stimulering, fællesskab, kontrol eller tryghed.


Vælg kundetypen

Virksomheder kan med fordel bruge Kundetypeteori som fundament i bl.a. deres kommunikation og markedsføring for at undgå forvirrende og mislykket kommunikation. Læs mere om fordelene ved at bruge kundetype-teorien i virksomheder.

Afhængigt af dit produkt, målgrupper, virksomhedskultur og konkurrenter kan det enten være meget simpelt eller ret indviklet at vælge den rigtige kundetype.

Du kan sagtens kaste dig ud i at vælge en kundetype selv. Der er mange ressourcer som webinarer, podcast og en bog, hvor du kan lære mere om kundetyperne. Du kan også booke mig til en kort præsentation eller et foredrag om kundetyperne til en gruppe mennesker.

Dog ofte, når man prøver selv at finde sin kundetype, ender man i et blindgydevalg mellem to kundetyper. Det kan være svært at se det rigtige valg uden en dybere analyse med en uafhængig ekspert.

Hvis du vil vide mere om, hvorfor det er vigtigt at vælge kun én kundetype, så prøv at læse artiklen, Vælg 1 Kundetype.

Kundetyperådgivning

En Kundetyperådgivning forgår typisk som et 2-timers møde med en uddannet Kundetyperådgiver. På mødet gennemgår vi en liste af vigtige elementer og spørgsmål, såsom:

  • Virksomhedens kultur og værdier
  • Hvilke behov produktet opfylder
  • Konkurrenter mv.

Ved at evaluere og prioritere elementerne finder vi frem til den bedste kundetype for din virksomhed. Du vil med det samme få et svar på, hvilken kundetype du skal arbejde med, samt en 1-sides beskrivelse af kundetypen og dens præferencer.

Læs mere om hvordan en Kundetyperådgivning forgår.

Brandvurdering

Efter at du har valgt en kundetype, er det tid til at tegne en streg i sandet, og begynde at kommunikere til kun den udvalgte kundetype.

Derfor er det nyttigt, endda vigtigt, at gennemgå din nuværende kommunikation og markedsføring for at finde ud af, hvad du gør godt, og hvad der skal forbedres eller ændres. Her kan en Brandvurdering være et fantastisk værktøj for at opnå gode resultater hurtigt.

Du modtager en rapport, der visuelt fremstiller, hvor langt du er kommet med de vigtigste ting i forhold til din kundetype, på tværs af kanaler. Vi gennemgår rapporten til et møde, hvor vi diskuterer prioritering, og hvordan du kan takle opdateringer i spiselige bider.  Læs mere om fordelene ved en Brandvurdering.

Især i små virksomheder, hvor ressourcer er begrænset, kan en brandvurdering være uvurderligt hjælpsom, da den giver:

  • Et praktisk overblik over den nuværende situation af din virksomhedskommunikation, på tværs af kanaler
  • Konkrete eksempler af forbedringer (og hvor du gør det godt)
  • Prioritering af de vigtigst handlinger for netop din virksomhed
  • Rådgivning og anbefalinger baseret på din virksomheds ressourcer

En regelmæssig (årlig) Brandvurdering hjælper dig med at holde fokus og se fremskridt i din kommunikation til din kundetype. Det giver mulighed for at genskabe fokus og prioritere de næste opgaver, så du kan skabe en gennemført brandoplevelse for dine kunder.

Læs mere om processen omkring en Brandvurdering.


Hvad er Emotionelle Kundetyper-teorien baseret på?

Modellen med de fire kundetyper blev skabt af Sanne Dollerup til hendes ph.d.-afhandling om købsvaner og kunderollen. Baggrunden for teorien er bl.a. analyse af kommunikation fra flere hundrede virksomheder. Institut for Kundetyper blev skabt til at udvikle en omfattende, praktisk værktøjskasse til markedsføring og kommunikation med medarbejdere baseret på teorien, samt for at løbende identificere trends til de fire Emotionelle Kundetyper.

Værktøjerne omfatter alt fra hvilke farver, skrifttyper og ord anbefales, til hvilken salgstilgang, der fungerer bedst til hver kundetype. Ressourcerne opdateres løbende med de nyeste trends og hvordan design og kommunikation udvikler sig til hver kundetype.

Opsummering

Emotionelle Kundetyper giver virksomheder et effektivt værktøj til at forstå og imødekomme deres kunders skiftende behov og motivationer. Ved at tage udgangspunkt i kundetypernes følelsesmæssige behov kan du skabe en mere målrettet og sammenhængende kommunikation, der styrker din virksomheds troværdighed og kundeloyalitet.

Uanset om du ønsker at optimere din markedsføring, forbedre din brandidentitet eller skabe en dybere forbindelse til dine kunder, er Kundetype-teorien et solidt fundament.

Hvis du vil arbejde mere målrettet med kundetyper, er der mange ressourcer og eksperter, der kan hjælpe dig videre.

Hvor kan jeg lære mere om Emotionelle Kundetyper?

Relateret blogindlæg

Vælg én kundetype

Vælg én kundetype

Når du vil arbejde med Emotionelle Kundetyper, er det vigtigt, at du vælger kun én kundetype. I denne artikel vi vil kigge på de tre vigtige...

Kundetype-teorien for virksomheder

Kundetype-teorien for virksomheder

Mange virksomheder kæmper med at skabe klar og effektiv kommunikation, der rammer deres målgrupper præcist. Mislykket kommunikation kan skyldes...